A Nagyváradi Városi Vasút története

A vonalhálózat története

A jelenlegi vonalhálózat

Az 1990-es évek elején a Török Ignác utca felújításakor megszűntetik az 5-ös viszonylatot, így Nagyváradon minden vonal kétvágányú. A végállomásoknál hurokvágány segítségével fordulnak meg a szerelvények.

Egyedüli vonalszakasz, ahol a villamosközlekedés osztozik a még megmaradt iparvágánnyal az a 2-es vonal Templomtér – Velencei vasútállomás közti része. Ez egyben Nagyvárad legrégebbi vonala is ami már jóval a villamosközlekedés megindulása előtt gőzüzemű tehervontatásra szolgált. A Kolozsvári úton a sínek az utca két oldalán helyezkedtek el. A pályát itt nem helyezték középre, mint például a Teleky utcán. A gépkocsik így az utca közepén voltak kénytelenek parkolni. A tehervontatás miatt a fent említett vonalszakaszon csak Vignol síneket használhattak. A pálya állapota elég rossz volt amihez sokban hozzájárult a tehervontatás is. 1994-re a csatornázási munkálatok elérik a Kolozsvári utat is és emiatt leállítják a villamosközlekedést. Egyelőre nem döntenek, hogy az utca felújítása után visszaállítják-e vagy sem a 2-es vonal Kolozsvári úti szakaszát. 1996-ban az autóbuszközlekedés mellett voksolnak. Ezzel megszűnik Nagyvárad egyik legrégebbi vonala. A 2-es vonal 1994-től a következőképpen alakul: Tavirózsa lakónegyed, Ghillányi utca, Nagypiac tér, Szent László tér, Teleky utca, Aradi út, Aviatorilor utca Őssi végállomás.

2004-ben átszámozzák a villamos és autóbusz vonalakat, így a 4-es villamosvonal a régóta nem használt 3-as számot kapja.

Az egykori Borsi úti gyárak mellett vezető szakasz kihasználtsága csökkenésével felhasználva egy Magdeburgból beszerzett két vezető állásos Tatra T4-est csúcsidőn kívül ingajáratban ezt üzemeltetik. Ez a szerelvény a pályafelújátásoknál is sokszor szerepet kap a hurokvágánytól elzárt rész kiszolgálásában.

Az ezredforduló után a pálya nagyrészét felújították. Az elavult egykor modernnek számító paneles részeket kicserélték. Az egykori régi remíz előtt pár méterrel balra helyezték a nyomvonalat, a Teleky utca - Vitéz utca sarkánál az elágazás kanyarulatát változtatták meg. Az egyik legnagyobb beruházás a Nagypiactéri elágazás és a Baross híd felé vezető szakasz teljes újraépítése volt. A munkát nehezítette, hogy az összes vonal itt találkozik. A híd felé vezető nyomvonal még az egykori Kolozsvári utca - Széna utca kereszteződéséhez és szűk kanyarívéhez igazodott. Ezzel egyidőben automatizálják a váltókat. 2015-ben a Szent László tér és Kossuth utca átépítésével ezt a szakaszt is újjá építik. A megállókban elektronikus utastájékoztató kijelzőket szerelnek fel.

A jelenlegi vonalak

Baross utca

Csuklós Tatra kanyarodik a rég lebontott Baross utca emlékét megőrző nyomvonalon a Sztaroveszky utcai hídra. Ezt a kanyart nemrég kiegyenesítették.

Baross híd

T4-es Tatra halad át a Sztaroveszky utcai hídon.

Ghillányi út

Modernizált Tatra közeledik a Ghillányi úti megállóba. Ez a rövid füves szakasz volt az első ilyen a városban.

Ulf Nufarul

A Váradi köszállítás büszkesége, egy ULF fordul meg a Váradszöllősi végállomásnál. Háttérben a vállalat épülete, amit teljesen átépítettek a távolsági buszpályaudvar felépítésekor.

Nagy István - Zsíros Attila - 2016