A Nagyváradi Városi Vasút története

A vonalhálózat története

A körforgalom bevezetése 1986-ban

Tovább bővítik a Rogeriusi pályaszkaszt. 1981-ben a Gyermek-kórháztól a Transilvaniei utcán és a Március 6 utcai a vasúti hídig megépült a 2,414 km-es pályaszakasz dupla sínpárral, amely a Március 6 utcáig Phönix sínből készült majd innen a vasúti hidig betontalpfára szerelt Vignol sínből. 1982 áprilisában üzembe helyezik a vasúti híd – Sinteza gyár közötti 5,1 km-es pályaszakaszt, amely betontalpfára szerelt Vignol sínből készült. Ezen az egyenes szakaszon érik el a szerelvények a legnagyobb sebességet.

Az új Decebal híd megnyitása után egy széles sugárutat is építenek amely összeköti a Decebal utcát a Rogerius lakónegyeddel. Lebontják a Rét házainak nagy részét. Ezen a sugárúton dupla sínpárt fektetnek le amely lehetővé teszi a körforgalmat. Ennek érdekében kisajátítják a Széles utca 2 és 6 szám, a Doina utcai 20, 22 és 26 szám valamint a Cărămidarilor utcai 12 és 19 szám alatti házakat, a Római Katolikus egyház Víztorony közelében levő telkét valamint az Olaszi temető néhány sírhelyét exhumáltatják. 1984 végére megépül az új villamos pálya 1,643 km hosszban amely a Decebal hidat az Olimpiadei utcával köti össze. Viszont nem indulhatott meg a villamosforgalom a Decebal hídtól az Olaszi temetőig addig, ameddig fel nem épülnek a sugárút két oldalán az új tömbházak. A tömbházak építésekor viszont a már megépült pályát használták az erőgépek és dömperek ennek következtében még használat a megnyitás előtt egy év alatt tönkretették. 1985 decemberében komoly javítások után sikerült kijavítani és üzembe helyezni az új villamos pályát.

A sugárúti pálya megnyitásáig ideiglenesen az 1-es vonal kocsijai a Teleky utca Decebal utca sarkáig közlekedtek, ahol a delta vágányt használták megfordulásra. Ez a vágány a már felszámolt Rhédey kert felé vezető iparvágány csonkra csatlakozott.

A híd megnyitása után pedig helyrehozták a Török Ignác utcai szakaszt és összekötötték a Decebal hídról lejövő sínpárokkal. Az 5-ös vonalat erre a vonalra irányították át. A híd után viszont csak egy sínpár vezetett a Török Ignác utcai hurokvágányig. Ezen a szakaszon nem voltak kitérők ezért a hídról jövő szerelvénynek várakoznia kellett, ameddig a másik villamos visszatér erről a szakaszról.

A Decebal utcai pályán 1983-ban alkalmazták először a paneles tehnológiát. Először 2,462 km hosszban az Aradi út sarkától a Decebal hídig fektetnek le dupla sínpárokat ezzel az eljárással. Mivel szovjet gyártmányú phönix sínre nem lehetett tartósan számítani, új, a Bukasresti Közszállítási Vállalat által kidolgozott paneles pálya megoldást választották. A 6x2,2 méteres betonpanelek a nagyváradi házgyárban készültek, a sínpárokat fordított omega betű alakú acél profilba gumiszőnyeg illetve két gumiprofil közé szorítva szerelték be. Ez a kornak megfelelő megoldás volt, ma már nem alkalmazzák. A panelek pontatlan legyártása miatt viszont sohasem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Decebal sugárúti szakasz megnyitása után minden feltétel megvolt ahhoz, hogy kialakítsák a jelenleg is érvényes körforgalmat.

Török Ignác 5
Forrás: Karel Benes

Timiş villamos közlekedik az egyvágányú Török Ignác utcán nem sokkal az 5-ös vonal felszámolása előtt

Decebal sugárút
Forrás: Thiery Hamal

Timiş villamos halad az új híd felé a nemrég létrehozott Decebal sugárúti paneles pályán

Dacia sugárút
Forrás: Karel Benes

Timiş szerelvény közeledik a Dacia sugárúti aluljáróhoz. Ez a C.F.R. híd előtti utolsó megálló.

Nufărul
Forrás: Karel Benes

Átfestett Timiş villamos a Nufărul lakótelep végi hurokvágányon az 1990-es években

1986 augusztus 31-től a vonalakat átszervezik, az 1-és és 4-es körforgalomban közlekedik. Az 1-es a Rogerius lakónegyed és városközpont között, a 4-es pedig a Nufărului lakónegyed és városközpont között. A városközpontot pedig gyűrűben járja körül. A körforgalomban az egyes viszonylatok irányát pedig színek különböztetik meg. A piros színnel jelölt viszonylat az óra járásával ellentétes irányban a fekete színnel jelölt pedig az óra járásával megegyező irányban járja be a gyűrűt.

Nagy István - Zsíros Attila - 2016