A Nagyváradi Városi Vasút története

Remizek

1978-ban megépül az új villamosremíz a Szálka dombon az Atelierilor utcában a Pece patak mellett. Így lehetőség nyílt a Timiş villamosok parkolására és a napi műszaki szemlére, de a javítás és a karbantartás továbbra is a régi remízben zajlott. Az új remíz 1055 m2-en terül el és 70 villamos befogadására alkalmas.

1986 decemberében felavatják a kibővített villamosremízt a Szálka dombon, 150 villamos parkolását, karbantartását és javítását téve lehetővé. Egyelőre viszont a karbantartás a régi Vár melletti remízben zajlott Mivel a város vezetősége úgy döntött, hogy a Vár melletti remízt felszámolják és piacot alakítanak ki a helyén, elkezdődött az új telephelyre való költözés. 1989-ben felszámolták a régi kocsiszínt.

Szálka kocsiszin

A Szálka remíz a kocsiszín építése előtt 1985-ben

Szálka kocsiszin

A Szálka remíz új kocsiszínje 1988-ban, előtérben a mosó csarnok és festőde

Szálka kocsiszin

Az új kocsiszín 2008-ban

Szálka kocsiszin

Az új kocsiszín csarnoka 2014-ben

Szálka kocsiszin

A festőde és kocsi mosó épülete

Szálka kocsiszin

A forgóváz javító részleg

2012-ben a remíz területén Európai Úniós projekt keretében mekatronika laboratórium épült, ahol a Nagyváradi Egyetemmel közösen közlekedés tehnikai kutatásokat végeznek. Ebben a csarnokban kapott helyet egy számítógép vezérlésű esztergapad, valamint a villamosok felemelését lehetővé tevő hidraulikus emelőszerkezet. A tervek szerint a járművek kerekeit modern eljárással, a kocsik szétszerelése nélkül fogják esztergálni. Tervbe van véve a régebbi járművek főjavítása is.

Szálka kocsiszin

A remíz udvara

Szálka kocsiszin

A múlt és a jövő, a mekatronika laboratórium előtt állították ki az 1906-os gyártású 1-es számú tehervillamost

Szálka kocsiszin

A mekatronika labor belülről

Szálka kocsiszin

Számítógép vezérlésű esztergapad a mekatronika laboratóriumban

Nagy István - Zsíros Attila - 2016