A Nagyváradi Városi Vasút története

Remizek

A Vártéri kocsiszín

A „Nagyváradi Gőzmozdonyú Közúti Vaspálya társaság” telke a Sertésvásártér mellett terült el a Vár déli oldalán. Itt alakítottak ki egy rendező pályaudvart (ami Gara Obor néven szerepelt a vasúti menetrendben) a tehervagonok tolatása és rendezése számára. Innen indult ki a Vámház utcai, A Sánc utcai és a Zöldfa utcai iparvágány. Ennek a teleknek a hátsó részén épül fel a villamosmű, közvetlenül előtte pedig 1906-ban a villamosremíz. A kocsiszínbe hat sínpár vezetett. Ezt a kocsiszínt a két világháború között bal oldalról kibővítik még két sínpárt befogadó szárnnyal (téli remízzel). Ebben a csarnokban folytak a főjavítások. A kocsiszíntől balra terül el a rendező pályaudvar. A remíz legtöbb 50 villamost tudott befogadni.

A Szálka kocsiszín

1978-ban megépül az új villamosremíz a Szálka dombon az Atelierilor utcában a Pece patak mellett. Így lehetőség nyílt a Timiş villamosok parkolására és a napi műszaki szemlére, de a javítás és a karbantartás továbbra is a régi remízben zajlott. Az új remíz 1055 m2-en terül el és 70 villamos befogadására alkalmas.

1986 decemberében felavatják a kibővített villamosremízt a Szálkadombon. 150 villamos parkolását, karbantartását és javítását téve lehetővé. Egyelőre viszont a karbantartás a régi Vár melletti remízben zajlik. Mivel a város vezetősége úgy dönt, hogy a Vár melletti remízt felszámolják és piacot alakítanak ki a helyén, elkezdődik az új telephelyre való költözés. A régi helyen a felszámolás előtt már csak az Electroputere villamosok karbantartása zajlik valamint a villamos mozdonyoké. 1989-ben felszámolják a régi kocsiszínt. Szerencsére az épületeket meghagyják és 1990-ben a kocsiszínbe költözik a piac árucsarnoka.

2012-ben a Szálka dombi remíz területén mekatronika laboratóriumot hoztak létre, ahol a Nagyváradi Egyetemmel együttműködésben kutatásokat folytatnak. Ez a laboratórium el van látva egy számítógép vezérlésű esztergával is.

Vártéri remiz
A Vártéri remíz 1985-ben Szálka remiz
A Szálka remíz 2013-ban Mekatronika laboratórium
A mekatronika laboratórium 2013-ban
Nagy István - Zsíros Attila - 2016