A Nagyváradi Városi Vasút története

A járműpark története

Az 1980-as évek második felében megjelenik Nagyváradon az első csuklós villamos. Annyira rövid ideig volt használatban, hogy ma már alig emlékszik rájuk valaki.

ITB V3A 24

A 24-es pályaszámú I.T.B. V3A 1988-ban

ITB V3A 27

A 27-as pályaszámú I.T.B. V3A még eredeti festésében 1988-ban

Ez a típus eredete visszavezethető az LHB típusú villamosra. A prototípust 1971-ben állíttták forgalomba Bukarestben és felépítését tekintve. Három részes csuklós kocsiszekrény, 4 forgóvázzal rendelkezett. Ezek közül az első és utolsó forgóalvázak hajtottak a közbeesők pedig futók voltak. A bukaresti forgalomnak szánt változatok 4 ajtósak változatban készültek, ám 1985-től az ország többi városának gyártott kocsijai már 5 ajtóval rendelkeztek. Az ajtókat elektromosan hozták üzembe. A fékek is elektromosak voltak. Emiatt a villamos álló helyzetben nagyon csendes volt, mivel nem volt benne kompresszor. Később ebből a tipuból gyártottak rövidebb változatot is kihagyva középső részt így ez 3 (2 húzó és a középső futó) forgóalvázzal rendelkezett. Eme a típus a V2A jelet kapta.

1988-ben Nagyváradon forgalomba áll az két ITB V2A típusú villamos, melyek nagy feltűnést keltettek a városban, mivel csuklós villamos nem járt még Nagyváradon. Mivel ezek szólóban közlekedtek a Timisekhez képest elég kicsi kapcitással bírtak. Egy évre rá vásároltak még egy V2A-t és 5 darab V3A (két csuklós) villamost, 1990-ben pedig megérkezik az utolsó darab is.

Sajnos Nagyváradon ellentétben más romániai városokkal (Bukarest, Brassó, Ploiesti, Konstanca, Braila, Botosani) nem válltak be ezek a modellek. Sűrű fékhibával küszködtek (hol nem fogott hol túl szoros volt), motorjaik nem bírták a terep viszonyokat egy közülük teljesen kiégett. Két évre rá sorra állították le őket, míg végül 1993-ban a leégett kivételével eladták Iasi városába, ahol a V3A-kat V2A-vá alakították kiszerelve ezek középrészét, valamint az mindegyiket saját gyártmányú 1 méteres nyomtávú forgóalvázakkal látták el. Ezek a villamosok 5-6 évig még jártak Iaşi-ban miután végleg leállították őket, jelenleg egyetlen egy darab létezik még leállítva a 356-os pályaszámú.

ITB V3A 23
Forrás - Thiery Hamal

A 23-as pályaszámú I.T.B. V3A 1991-ben a Kolozsvári úton

ITB V2A 20

A 20-as pályaszámú I.T.B. V2A leállítása után a remíz udvarán

I.T.B. V2A motorkocsik állományi adatai
Nagy István - Zsíros Attila - 2016