A Nagyváradi Városi Vasút története

A járműpark története

Electroputere V54-es (Pullman) motorkocsik

Az Electroputere Craiova gyár az 1950-es években megépít egy elég korszerű villamos típust, amelyből a Nagyváradi közlekedési vállalat 1956-1957 között 15 darabot vásárolt. Ezek csak motorkocsik voltak, a gyár pótkocsikat nem épített.

Pullman 47
Forrás: De Grote

A 47-es számú Pullman a Sztaroveszky utcai hídon 1968-ban

Pullman
Forrás: Lintner Béla

Pullmann motor és pótkocsivá alakított motorkocsi az 1-es vonal Nagyállomásnál levő hurokvágányánál 1967-ben

Pullman 59

A 6-os motorkocsi és a 128-as motorkocsiból pótkocsivá átalakított szerelvény 1968-ban

Pullman 48
Forrás: James Buckley

Az öreg 48-as számú Pullman egy V10-es ITB pótkocsival a Templom téren 1980-ban

Jellemzők

Háromajtós, négytengelyes, négymotoros, két forgóalvázas kocsik voltak. 4 darab, egyenként 34 kW-os SST 40/750 villanymotorral rendelkeztek. Fékezéshez illetve az ajtók mozgatásához sűrített levegőt használtak

Ütközők közötti hossz14805 mm
Szélesség2270 mm
Önsúly18300 kg
Ülőhelyek száma16

A kocsi belsejét lemezes faburkolat díszítette. A székek kárpitozottak voltak műbőr bevonattal. Az ajtók távvezérléssel nyíltak sűrített levegő segítségével. Befogadóképessége majdnem a duplája volt az üzemben levő favázas kocsikénak. A villamosnak csak egy vezetőállása volt, így ingajáratban nem közlekedhetett.

Mivel ezek a kocsik sokkal nehezebbek voltak, módosítani kellett a pályát is. Elkezdődik a vonalak átszervezése, felújítása. Az új villamosokat az 1-es vonalára állítják be, mivel ezen a viszonylaton volt a legnagyobb a forgalom. De ahhoz, hogy közlekedhessen, először is meg kellett szűntetni az ingajáratot. Ennek érdekében a Nagyállomásnál hurokvágányt építenek ki, amelyen ezek a szerelvények megfordulhattak, valamint a Magheru utcai sínpár lefektetésével kialakítják az első körforgalmat.

Ezekhez a motorkocsikhoz viszont nem épített a gyár pótkocsit. Ezt úgy oldották meg, hogy párat közülük pótkocsivá alakítottak, majd később ezeket visszaalakították motorkocsivá és kétajtós I.T.B. pótkocsikat kapcsoltak hozzájuk, de pótkocsi nélkül is közlekedtek. A hetvenes évek közepén, amikor megjelentek a Timiş szerelvények, az Electroputere villamosokat a 2-es vonalra osztották be. Az 1980-as évekre a műszaki állapotuk egyre jobban leromlok, de még így is 1988-ig közlekedtek a 2-es, néha az 5-ös vonalán.

Pullman jellegrajza
Forrás: Şerban Lăcriţeanu

A Pullman jellegrajza

Electroputere motorkocsik állományi adatai
Nagy István - Zsíros Attila - 2016